در ماه محرم علاوه بر برگزاري مراسم عزاداري براي سالار شهيدان و ياران باوفايش، پخش نذري در سطح شهر و در ميان عزاداران مرسوم است. پخش چاي و شير در ايستگاه هاي صلواتي و مساجد و همچنين توزيع انواع غذاها در اين روزها و شب ها بسيار به چشم ميخورد. پخش نذورات حال و هواي وصف ناپذيري به اين عزاداري ها ميبخشد اما نكتهاي كه بايد در اين ميان بدان توجه شود كيفيت موادغذايي و رعايت بهداشت هنگام پخش نذورات است. اينكه غذاها در چه ظرفي ريخته و به دست مردم داده شوند موضوعي است كه بارها در ايام مختلف سال مانند ماه رمضان، ماه محرم و حتي اعياد بدان اشاره شده است، اما عليرغم همه تاكيدات كارشناسان مبني بر خطر استفاده از برخي انواع ظروف يكبار مصرف باز هم شاهد بيتوجهيهايي در اين زمينه هستيم. به گزارش دکترآنلاین، حال كه در ماه محرم قرار داريم و كم كم به ايام تاسوعا و عاشورا و پخش نذورات در اين روزها نزديك ميشويم بهتر ديدم بار ديگر به توصيههاي كارشناسان درباره استفاده از انواع ظروف يكبارمصرف جهت توزيع نذري اشاره كنیم:
جنس ظروف يكبار مصرف
کارشناسان بهداشت محیط میگویند: برخی از ظرف های موجود در بازار از جنس پلی استایرن هستند که برای ریختن مواد غذایی داغ یا چرب مناسب نیستند. مقداری از ترکیبات شیمیایی ( که عامل ایجاد بیماری های عصبی و سرطانزا هستند) از دیواره اینگونه ظروف هنگامی که با غذایی داغ یا چرب (مانند : چای و شیر گرم، انواع برنج و خورشت و کباب، آش و حلیم و ...) تماس پیدا می کنند به مواد غذایی وارد می شوند و در نتیجه مصرف این غذاها مخاطره آمیز است.
بدون توجه به ملاحظات بهداشتی و زیست محیطی و ارزانی ظروف یکبار مصرف، استفاده از این ظرف ها در کشور بسیار زیاد است. این وضعیت افزون بر مشکل های زیست محیطی ناشی از عدم تجزیه این مواد در طبیعت از بعد بهداشتی و سلامتی نیز صحیح نیست. کارشناسان بهداشت محیط در باره نوع و کاربرد ظرف های یکبار مصرف میافزایند: این ظرف ها با توجه به جنس، کاربردهای متفاوتی دارند و هر نوع از آنها مناسب هر مصرفی نیستند. باید ضمن آگاهی از نوع ظرف های یکبار مصرف و چگونگی شناسایی آنها، کاربرد هر یک را بدانیم و با توجه به شرایط و ویژگی های ماده غذایی و طرز مصرف آن، ظرف هایی را انتخاب کنیم که مناسب با مصرف مان باشد تا این امر منجر به بیماری و عوارض سوء بر سلامتی مان نشود.
انواع ظروف یکبارمصرف را بشناسيم
روش شناسایی ظروف یکبارمصرف بر اساس کد و علامتی است که در ته آنها حک شده است.کدها از 1 تا 7 و علامت ها به ترتیب OTHER, PS, PP, LDPE,V, HDPE,PETE هستند. از بین انواع ظرف ها کد 3 با علامت V که از جنس پی وی سی است به طور کل برای هیچ نوع ماده غذایی و کد 6 با علامت PS نیز برای مواد غذایی داغ و چرب مناسب نیستند. کارشناسان بهداشت محیط هشدار میدهند فروشندگان مواد غذایی نبایستی غذاهایی چون: آش ،چلو و خورش و کباب، ماست ، شیر و نظایر آن را که همگی دارای چربی بوده و یا داغ هستند در ظرف هایی با کد 6 عرضه کنند و خانواده ها نیز باید هنگام خرید دقت کنند که غذای موجود در اینگونه ظرف ها را خریداری نکنند. به گفته کارشناسان مطمئن ترین و بهترین روش این است که برای خرید این غذاها از رستوران ها، کبابی و بریانی ها و نظایر آن، ظرف های مناسب (استیل، تفلون، چینی، پیرکس و بلور) به همراه ببریم و از مسوول توزیع غذا بخواهیم که غذای خریداری شده را در این ظرف ها بریزند. کارشناسان بهداشت محیط همچنین درباره ظرف های یکبار مصرف گیاهی میگویند:چندی است نوعی پلیمر گیاهی از نشاسته ذرت تهیه شده و از آن ظرف های یکبار مصرف درست شبیه ظرف های پلیمر شیمیایی تهیه می شود که ضمن آنکه ضرر و زیانی برای سلامتی نداشته در طبیعت نیز قابل تجزیه است و به محیط زیست آسیبی نمی رساند. خوشبختانه این نوع ظرف ها در بازار موجود بوده و توصیه می شود که از آنها استفاده شود.