مطالعات آماری در امریکا نشان میدهد گرچه جمعیت سالمندان در این کشور 12-11 درصد جمعیت کشور تشکیل میدهد ولی این گروه بیش از 30 درصد داروهای تجویز شده را به خود اختصاص دادهاند.

به گزارش خبرنگار
The requested URL was not found on this server. Additionally, a 404 Not Found
error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.Not Found
سالمندان در مطالعات بالینی قبل از ورود دارو به بازار شرکت ندارند The requested URL was not found on this server. Additionally, a 404 Not Found
error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.
وی گفت: یکی از نکات قابل توجه آن است که معمولاً سالمندان در مطالعات بالینی قبل از ورود دارو به بازار دارویی شرکت ندارند و دوزهای توصیه شده ممکن است برای
Not Found
نیمی از بیماران دچار واکنشهای ناخواسته دارویی میشوند
به گفته گودرزیان به علت تغییرات وابسته به سن ممکن است در امر جذب، متابولیسم، دفع و اثرات فیزیولوژیک بسیاری از داروها، در سالمندان واکنشهایی ایجاد شود.
وی با بیان اینکه وجود ارتباط بین تعداد داروهای مصرف شده و میزان بروز واکنشهای نامطلوب در برابر آنها به اثبات رسیده است، اظهار کرد: در مراکز مراقبت از سالمندان که جمعیت زیادی از افراد مسن در آنها نگهداری میشوند، تعداد متوسط داروهای نسخه شده در هر بیمار بین 8-6 دارو متغیر است.
وی با استناد به بررسیها که نشان میدهند میزان بیماران مبتلا به واکنشهای زیانآور از ده درصد هنگام مصرف یک دارو به حدود صد در صد هنگام مصرف ده دارو، افزایش مییابد، تصریح کرد: بنابراین میتوان انتظار داشت که حدود نیمی از این بیماران دچار واکنشهای ناخواسته دارویی شوند.
این کارشناس مرکز اطلاعرسانی داروها و سموم افزود: همچنین مطالعات آماری در امریکا نشان میدهد گرچه جمعیت سالمندان در این کشور 12-11 درصد جمعیت کشور تشکیل میدهد ولی این گروه بیش از 30 درصد داروهای تجویز شده را به خود اختصاص دادهاند.
وی با اشاره به اینکه برآورد میشود میزان واکنشهای ناخواسته دارویی در بیماران سالمند حداقل دو برابر آن، در جمعیت جوانان باشد، بیان داشت: دلایل این موضوع بدون تردید شامل در نظر نگرفتن کلیه شرایط بیمار از سوی تجویزکننده نسخه و اشتباه در مصرف دارو از سوی بیمار است.
تجویز نسخههای متعدد دارویی باعث اشتباه در مصرف دارو است
وی اشتباهات بیمار را در مصرف دارو ناشی از عدم رعایت مصرف صحیح به دلایلی چون فراموشی یا اغتشاش ذهنی عنوان کرد و ادامه داد: مخصوصاً اگر بیماری نسخههای متعدد و فواصل دوز متفاوت داشته باشد و به همراه آنها از داروهای بدون نسخه و گیاهی استفاده شود.
گودرزیان گفت: داروهای بدون نسخه و گیاهی ممکن است حاوی اجزایی باشند که اثرات دارویی نیرومندی داشته باشند.
وی ادامه داد: برای مثال بسیاری از داروهای آنتیهیستامین، اثرات آرامبخش قابل ملاحظهای دارند که در بیماران دچار اختلال شناختی، خطرناک هستند.
قطع خودسرانه دارو باعث شکست در مداوای بیماری می شود
به گفته وی از آنجا که سالمندان ممکن است دارای مشکلات طبی گوناگون باشند و نسخههای متعدد توسط چندین پزشک برای آنها نوشته شود که معمولاً نظارت کلی بر داروها و مصرف آنها از سوی یک فرد مطلع وجود ندارد، بیماران ممکن است دستورات مربوط به ضرورت کامل کردن دوره درمان را فراموش کنند.
این کارشناس دارویی عنوان کرد: غالباً ناپدید شدن علائم بیماری ممکن است بهترین دلیل برای قطع مصرف دارو به حساب آید که همین موضوع در بسیاری از موارد ممکن است منجر به شکست درمان شود.
پزشکان رژیمهای دارویی سادهتر و کمتری را برای بیماران تجویز کنند
وی اظهار کرد: تضعیف حواس عمومی مثل کاهش شنوایی، مشکلات بینایی و ناتوانیهای فیزیکی به اضافه وجود داروهای مختلف ولی با شکل ظاهری یکسان میتوانند موجب بروز اشتباه در مصرف داروها شوند.
وی توجه به نکاتی که میتوانند باعث کاهش میزان اشتباه در مصرف دارو و تسهیل مصرف داروها شوند، را ضروری دانست و گفت: پزشکان تا آنجا که ممکن است برای بیماران رژیمهای دارویی سادهتر را انتخاب کنند.
گودرزیان ادامه داد: هنگامی که داروهای متعدد و نسخه میشوند، سعی شود داروهایی تجویز شوند که در زمانهای یکسان از شبانهروزی مصرف شوند و در اولین فرصت که امکان دارد، تعداد داروهای مصرفی بیمار کاهش یابد.
عوارض دارویی و تداخلات دارویی مدنظر پزشکان باشد
وی با تاکید بر اینکه پزشکان در مورد عوارض دارویی و تداخلات دارویی همیشه هوشیار باشند، در خطاب به بیماران نیز اظهار کرد: بیماران یک لیست از داروهای مصرفی تهیه و هنگام مراجعه به پزشک ارائه کنند.
وی بلع قرصهای بزرگ را برای افراد سالمند به دلیل کاهش تولید بزاق آنها مشکل دانست و گفت: حتیالامکان از این قرصها استفاده نشود.
این کارشناس مرکز اطلاعرسانی داروها و سموم بیان داشت: داروهای که به شکل مایع هستند و میباید با قاشق پر اندازهگیری شوند بویژه در بیماران مبتلا به هر نوع لرزش یا ناتوانی حرکتی نامناسب هستند در چنین مواردی استفاده از سرنگ جهت تعیین دقیق میزان دارو میتواند کمککننده باشد.
وی یادآور شد: برچسبهای روی داروها به اندازه کافی بزرگ باشند که افراد دچار کاهش بینایی بتوانند آنها را بخوانند.