به گزارش خبرنگار
The requested URL was not found on this server. Additionally, a 404 Not Found
error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.Not Found
بیماریهای قلبیعروقی 30 درصد كل مرگهاي جهاني را شامل ميشود
وی گفت: طبق اعلام سازمان جهاني بهداشت 5/17 ميليون نفر به علت بيماري قلبيعروقي در سال 2005 فوت كردند كه 30 درصد كل مرگهاي جهاني را شامل ميشود.
سخنوری افزود: طبق پیشبینی سازمان جهانی بهداشت این تعداد تا سال 2030 به 23 ميليون نفر خواهد رسيد.
وی عوامل خطري را كه سبب بيماري قلبي و سكته مغزي ميشوند شامل فشارخون بالا، كلسترول خون بالا، قند خون بالا و مصرف سيگار برشمرد و افزود: علاوه بر این مصرف كم ميوه و سبزي، اضافه وزن، چاقي و كمتحركي از دیگر عوامل بروز بیماریهای قلبی و سکته مغزی هستند.
وی با اشاره به اینکه براي پيشگيري از اين بيماري و مرگ ناشي از آنها راهبردها و راهكارهاي زيادي انديشيده شده است، بیان داشت: از جمله اینکه روز جهاني قلب (آخرين يك شنبه سپتامبر هر سال) كه توسط بنياد جهاني قلب در سال 2000 پيشنهاد شده است، در واقع هدف از بزرگداشت آن، اطلاعرساني افراد در مورد بيماريهاي قلبي عروقي است.
سخنوری خاطرنشان کرد: ارتقاء و ترويج اقدامات پيشگيرانه باعث كاهش خطر بيماري قلبي عروقي میشود.
وی با طرح این سوالات که آیا میدانید هزینه یک عمل قلب باز چقدر است؟، آیا میدانید بیماری قلبی چه میزان کارایی شما را پایین میآورد؟ و آیا میدانید بیماری قلبی چقدر عمرتان را کوتاه میکند؟، تاکید کرد: اگر پاسخ این پرسشها را میدانید بهتر است پیش از آن که دچار بیماری قلبی شوید از آن پیشگیری کنید.
این پزشک در ادامه به عوامل خطر زمينهساز که باعث بروز حمله قلبي ميشوند، پرداخت و اظهار کرد: آگاهی از عوامل خطرساز بیماریهای قلبی میتواند در پیشگیری از آن موثر واقع شود.
سیگار مرگ ناشي از بيماري قلبيعروقي را تا 50 درصد افزايش ميدهد
وی عنوان کرد: سيگار مهمترين عامل مرگ زودرس در افراد 35 تا 69 ساله در کشورهاي پيشرفته به شمار ميرود و اين در حالي است که آمار مرگ و مير ناشي از بيماريهاي قلبي و عروقي را تا 50 درصد افزايش ميدهد.
دکتر فاطمه سخنوری با استناد به بررسيها که نشان ميدهد در ازاي هر 10 عدد سيگار کشيده شده، خطر مرگ در اثر بيماري قلبي در مردان 18 درصد و در زنان 31 درصد بالا ميرود، ادامه داد: آمار نشان داده است که از هر 5 مرگ ناشي از سيگار، 2 مورد آن به علت بيماري قلبي است.
به گفته وی تخمين زده ميشود که سالانه 37 تا 40 هزار نفر در اثر قرار گرفتن در معرض دود سيگار ديگران از بيماريهاي قلبيعروقي فوت ميکنند.
34 درصد افراد 35 - 69 ساله مبتلا به فشارخون بالا هستند
پزشک فشارخون بالا را يکي ديگر از مهمترين عوامل خطر بروز بيماريهاي قلبي وعروقي ذکر کرد و گفت: فشارخون شايعترين عامل بروز نارسايي قلبي و سکته مغزي در بسياري از کشورها و شايعترين عامل ايجاد نارسايي کليوي است.
وی با بیان اینکه داروي پايينآورنده فشارخون از رايجترين داروهايي هستند که توسط پزشکان تجويز ميشوند، اظهار کرد: در بسياري از کشورها در بزرگسالان از هر 4 نفر يک نفر مبتلا به فشارخون بالا است.
سخنوری عنوان کرد: آخرين بررسيها نشان ميدهد که در کشور ما 14 درصد افراد 69 - 12 ساله فشارخون بالا دارند و 34 درصد افراد 69 - 35 ساله در کل استانها و 38 درصد هم در تهران فشارخون بالا دارند.
بيش از 7/8 درصد از جمعيت کشور دچار بيماري ديابت(از عوامل خطرساز قلب) هستند
وی با اشاره به اینکه ديابت نیز عامل بيماري قلبيعروقي است، بیان داشت: دیابت عامل خطر اصلي و مهمي براي افراد آترواسکلروزي است در عین حالی که آترواسکلروز عامل مرگ در 80 درصد بيماران ديابتي است.
این پزشک مرکز بهداشت گفت: بر اساس گزارشهاي سازمان جهاني بهداشت، شيوع ديابت از 4 درصد در سال 1995 به 4/5 درصد در سال 2025 خواهد رسيد. وی ادامه داد: بيش از 7/8 درصد از جمعيت کل کشور دچار بيماري ديابت بوده که از هر پنج نفر ايراني يک نفر مبتلا يا در معرض ابتلا این بیماری است.
چاقي بيماريهاي قلبیعروقي را در مردان تا 2 برابر و در زنان تا 5/2 برابر افزايش ميدهد
وی بیان داشت: چاقي همچنين عامل خطري براي فشارخون بالا، اختلال چربيهاي خون و ديابت نيز است ضمن اینکه کمتحرکي خود عاملي براي افزايش وزن است.
به گفته سخنوری چاقي احتمال بيماريهاي قلبیعروقي را در مردان تا 2 برابر و در زنان تا 5/2 برابر افزايش ميدهد.
وی با استناد به مطالعات اخير در کشور ما که نشان داده است افزايش وزن در جوامع شهري و روستايي ايران از شيوع بالايي برخوردار است، ادامه داد: در افراد 30 ساله به بالا در نواحي شهري اين عارضه تا 82 درصد و در روستایيان استان تهران تا 72 درصد و در روستاهاي دور افتاده تا 44 درصد افراد، افزايش وزن دارند يا مبتلا به چاقي هستند.
کمتحرکی خطر رويدادهاي قلبي را حداقل تا 2 برابر افزايش ميدهد
این پزشک با اشاره به اینکه بررسيهاي انجام شده نشان ميدهد فقدان فعاليت بدني کافي، خطر رويدادهاي قلبي را حداقل تا 2 برابر افزايش ميدهد، گفت: تخمين زده ميشود که 12 درصد کل مرگ و مير را در جهان ميتوان به کمتحرکي نسبت داد.
وی اظهار کرد: در بررسي شهر تهران 80 درصد مردان و 85 درصد زنان هيچ فعاليت بدني در خارج از محيط کار يا منزل، حتي به صورت قدم زدن ندارند.
کنترل عوامل خطرساز 80 درصد از مرگها را کاهش میدهد
سخنوری خاطرنشان کرد: با كنترل عوامل خطر اصلي كه شامل مصرف دخانیات، رژيم غذايي ناسالم و كمتحركي هستند، ميتوان از 80 درصد اين مرگهاي زودرس جلوگيري كرد.