یکی از راهکارهای بسیار موثری که اخیرا از آن در مداوای زخم پای دیابتی استفاده میکنند سلول درمانی و استفاده از سلولهای فیبروبلاست در این بیماران است که در این راستا استفاده از یک Scaffold مناسب به همراه سلول میتواند به جایگزینی بهتر سلول در بستر زخم کمک کرده و روند درمان را بهبود و تسریع بخشد.

به گزارش خبرنگار
The requested URL was not found on this server. Additionally, a 404 Not Found
error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.Not Found
گویا در حال حاضر با افزایش شیوع زخم دیابتی روبرو هستیم، ممکن است در خصوص این بیماری توضیحی دهید؟
بهتر است ابتدا اشارهای به تعریف خود بیماری دیابت داشته باشم. دیابت بیماری است که در آن یا انسولین باندازه کافی ساخته نمیشود و یا بدن نمیتواند انسولین را بدرستی استفاده کند و زمانی که دچار دیابت هستید، قندخون افزایش پیدا کرده و مشکلات جدی برای فرد بیمار رخ میدهد که به مرور زمان، سطوح بالای قندخون میتواند به رگهای خونی و اعصاب آسیب بزند. آسیب به عصبها هم بدین معنی است که ممکن است دردی سوزشی در بخشی از بدن حس کنید یا در قسمتی از بدن حسی نداشته باشید.
اما آنچه مهم است اینکه بیماران دیابتی اغلب مشکلاتی با پاهایشان دارند که بخشی از مشکل چنین است که پای بیماران دچار دیابت طولانی مدت، ممکن است دچار زخمهایی شود که به آسانی بهبود نیابد. پاها و قوزک پا مناطقی هستند که بسیار مستعد ایجاد زخمهای دیابتی هستند چنانچه شما زخمی به روی بازویتان داشته باشید سعی میکنید آن را زیاد حرکت ندهید اما چنانچه در پاهایتان زخمی ایجاد شود، نمیتوانید از حرکت دادن آن اجتناب کنید. غالباً پاهای افراد دیابتی زخم میشود زیرا افراد دیابتی نسبت به افراد عادی بیشتر به پینه، خشکی پوست و تخریب اعصاب ناحیۀ پا مبتلا میشوند. در واقع تمام این موارد باعث افزایش احتمال ایجاد زخمهای باز و ایجاد عفونت در این افراد میشود و از طرفی از دست رفتن حس در پاها و ضعف بینایی عوامل دیگری هستندکه احتمال ایجاد زخم را در این افراد افزایش میدهد.
چگونه باید از ایجاد زخم جلوگیری کنیم؟
-پاهای خود را روزانه بررسی کنید: پاهای خود را از نظر هر گونه تاول، پینه، کنده شدن پوست و قرمزی پوست بررسی کنید. این معاینه مهمترین کاری است که برای جلوگیری از خطرات پای دیابتی باید انجام دهید.
-به پوست خود توجه کنید: به هر مورد کوچکی را که بنظر زیاد مهم نمیرسد توجه کنید برای مثال مشکلات کوچک پوستی نظیر فولیکویهای عفونی شدۀ مو بروی پوست یا ناحیهای اطراف ناخن که التهاب دارد .
-پاهای خود را مرطوب کنید: از نرمکنندههای مناسب برای نرم نگه داشتن و انعطاف پوست خود استفاده کنید. اما از لوسیونها و کرمهای مرطوبکننده بین انگشتان استفاده نکنید زیرا سبب ایجاد عفونت قارچی میشود
- با پای برهنه راه نروید و از پایپوش مناسب استفاده کنید: از کفشهایی استفاده کنید که مانع از تاول زدن پاهایتان شود. کفشهایی که جلو بسته باشند احتمال جراحت پاها را کاهش میدهند و حتی بهتر است از دمپاییهای جلو بسته درخانه استفاده کنید تا از ایجاد جراحت درپاهایتان جلوگیری کند.
-هر روز کفشهای خود را بررسی کنید: افراد دیابتی مبتلا به نوروپاتی ممکن است حس پاهای خود را از دست داده باشند. به همین علت اگر درون کفش آنها جسمی خارجی وجود داشته باشد، متوجه نمیشوند و با وجود آن شیء خارجی به راه رفتن ادامه میدهند که این کار ممکن است باعث ایجاد جراحت در پاهای آنها شود.
-از جوراب مناسب استفاده کنید: از جورابهای ساق بلند یا معمولی استفاده کنید. در واقع جورابهایی که رطوبت پوست را خارج میکنند، بپوشید و از جورابهای دارای درز استفاده نکنید.
-هر روز پاهای خود را بشویید: بعد از شستشوی پاها، آنها را به دقت خشک کنید حتی لای انگشتانتان را با دقت خشک کنید و بعد از هر بار استحمام با یک سنگ پا سعی کنید قسمتهای شاخی(سخت) ایجاد شده روی پوست را به آرامی با ساییدن جدا کنید. به خاطر بسپارید که هرگز قسمتهای پینهبسته را با قیچی یا ناخنگیر نبرید.
-دیابت خود را کنترل کنید: جلوگیری از مشکلات زخمهای جدی در پاها با کنترل قند خون و دیابت مرتبط است که این کنترل شامل اندازهگیری قندخون، فشارخون، کلسترول خون، تبعیت از رژیم غذایی مناسب، خوردن به هنگام و به اندازۀ داروها یا تزریق داروهای تجویز شده در زمان مورد نظر، ترک سیگار و ویزیت منظم پزشکی است.
با توجه به حیطه تخصصیتان چه پیشنهادی برای درمان زخمهای دیابتی دارید؟
درمانهای معمول زخم پای دیابتی استفاده از آنتیبیوتیک و در صورت نیاز دبرید کردن زخم است. در مواردی نیز از اکسیژندرمانی استفاده میشود و اما یکی از راهکارهای بسیار موثری که اخیرا از آن در مداوای زخم پای دیابتی استفاده میکنند سلول درمانی و استفاده از سلولهای فیبروبلاست در این بیماران است. در این راستا استفاده از یک Scaffold مناسب به همراه سلول میتواند به جایگزینی بهتر سلول در بستر زخم کمک کرده و روند درمان را بهبود و تسریع بخشد.
لازم به ذکر است که بخش درمان سلولی در مرکز پوست و سالک صدیقه طاهره به عنوان بخش پیشتاز در بین دانشگاههای علوم پزشکی کشور در زمینه سلول درمانی زخم پای دیابتی چند سالی است که مشغول به فعالیت است. در ضمن شماره تماس 33359922-031 آماده پاسخگویی به سوالات و درخواست متقاضیان جهت ارائه خدمات است.